فیزیک
کار و انرژی
کار و انرژی پتانسیل
41 فنری روی سطح افقی با نیروی کشسانی کشیده شده و به حالت تعادل قرار دارد. اگر انرژی کشسانی ذخیره شده در فنر در این حالت باشد، ثابت فنر چند نیوتون بر متر است؟
پایستگی انرژی مکانیکی
42 جسمی را از ارتفاع به سمت پایین پرتاب میکنیم. انرژی جنبشی، انرژی پتانسیل گرانشی و انرژی مکانیکی آن به ترتیب از راست به چپ چگونه تغییر میکند؟
- کاهش، افزایش، ثابت
- افزایش، کاهش، ثابت
- کاهش، افزایش، کاهش
- افزایش، کاهش، افزایش
اگر جسم را به سمت بالا پرتاب کنیم، تا رسیدن به نقطۀ اوج تندی آن کم میشود و ارتفاع آن زیاد میشود. بنابراین انرژی جنبشی آن کاهش، انرژی پتانسیل گرانشی آن افزایش مییابد و انرژی مکانیکی آن ثابت میماند.
پایستگی انرژی مکانیکی
43 شکل زیر، سه وضعیت متفاوت را برای حرکت جسمی نشان میدهد. در وضعیت ، جسم از حال سکون سقوط میکند و در دو وضعیت دیگر جسم از حال سکون روی مسیری بدون اصطکاک و رو به پایین حرکت میکند. کدام مقایسه در مورد تندی جسم در نقطۀ درست است؟
پایستگی انرژی مکانیکی
44 جسمی به جرم را با تندی به سمت بالا پرتاب میکنیم. قبل از رسیدن به نقطۀ اوج، تا لحظهای که تندی آن به میرسد انرژی پتانسیل آن چقدر تغییر میکند؟
- ژول کاهش
- ژول افزایش
- ژول کاهش
- ژول افزایش
پایستگی انرژی مکانیکی
45 توپی را از ارتفاع سه بار و با تندی یکسان پرتاب میکنیم. یک بار بالاتر از امتداد افق ()، یک بار در امتداد افق () و یک بار پایینتر از امتداد افق (). با نادیده گرفتن مقاومت هوا، انرژی جنبشی توپ هنگام برخورد با سطح زمین در کدام حالت بیشتر است؟
- در سه حالت یکسان است.
و در نتیجه چون جرم یکسان دارند انرژی جنبشی یکسانی نیز خواهند داشت.
پایستگی انرژی مکانیکی
46 مطابق شكل اجسامی از حالت سكون و ارتفاع نسبت به سطح افق رها میشوند و نيروی اصطكاک و مقاومت هوا بر آنها وارد نمیشود. تا هنگام رسیدن به پایین مسیر، کدام مقایسه بین مقدار كار نيروی وزن که روی آنها انجام میشود درست است؟
پایستگی انرژی مکانیکی
47 مطابق شکل، ارابهای به جرم از نقطۀ با تندی متر بر ثانیه میگذرد. تندی آن هنگام عبور از نقطۀ چند متر بر ثانیه است؟ (از اصطحکاک صرف نظر شود، )
- بستگی به جرم دارد.
میتوانیم از فاکتور بگیریم و از دو طرف معادله حذف میشود:
روش دوم:
پایستگی انرژی مکانیکی
48 گلولهای به جرم از ارتفاع بدون سرعت اولیه رها میشود. اگر مقاومت هوا ناچیز باشد:
- تکانۀ گلوله پایسته میماند.
- تندی گلوله هنگام برخورد با زمین با متناسب است.
- انرژی جنبشی گلوله، هنگام برخورد با زمین با متناسب است.
- انرژی جنبشی گلوله هنگام برخورد با زمین به جرم آن بستگی ندارد.
با توجه به تعریف تکانه () گزینۀ یک هم نادرست است زیرا تندی جسم تغییر میکند و تکانه پایسته نمیماند.
پایستگی انرژی مکانیکی
49 گلولهای در شرایط خلاء از سطح زمین با تندی اولیۀ در امتداد قائم به طرف بالا پرتاب میشود. در چند متری سطح زمین انرژی جنبشی گلوله نصف انرژی پتانسیل گرانشی آن است؟ ()
پایستگی انرژی مکانیکی
50 در شکل روبهرو اصطحکاک ناچیز است و ارابه بدون تندی اولیه رها میشود. نسبت تندی ارابه در حالت به تندی آن در حالت کدام است؟
حال برای بدست آوردن تندی در حالت ، قانون پایستگی انرژی مکانیکی را برای نقاط و یا و مینویسیم:
روش دوم: میدانیم اگر جسمی با تندی اولیۀ پرتاب شود و ارتفاع آن از به برسد تندی آن در ارتفاع برابر است با :