فیزیک
کار و انرژی
پایستگی انرژی مکانیکی
61 در شکل روبهرو، سطح افقی بدون اصطحکاک است و طول فنر در حالت عادی و جرم آن ناچیز است. وزنه را به فنر تکیه داده و فشار میدهیم تا طول فنر به برسد. اگر در این حالت بدون تندی اولیه وزنه را رها کنیم، بیشترین تندی وزنه تا لحظۀ جدا شدن از فنر، چند متر بر ثانیه خواهد بود؟
حالت اولیه زمانی است که فنر فشرده شده و حالت دوم زمانی است که جسم از فنر رها میشود و فنر طول عادی خودش را دارد:
پایستگی انرژی مکانیکی
62 مطابق شکل زیر، جسمی به جرم از بالای یک فنر که ثابت آن است، رها میشود و پس از برخورد به فنر، حداکثر آن را فشرده میکند. کار نیروی وزن جسم از لحظۀ رها شدن تا لحظهای که فنر حداکثر فشردگی را دارد، چند ژول است؟ (مقاومت هوا ناچیز و است.)
در رابطۀ بالا مقدار برابر کار نیروی وزن است در نتیجه:
پایستگی انرژی مکانیکی
63 در شکل زیر، وزنهای به جرم با تندی اولیۀ مماس با سطح بدون اصطحکاک، رو به پایین پرتاب میشود. اگر بیشترین انرژی کشسانی فنر در این برخورد انرژی جنبشی اولیۀ وزنه باشد، حداقل طول فنر به چند سانتیمتر میرسد؟ (، )
یعنی ارتفاع جسم سانتیمتر کم میشود. حال ار تعریف سینوس زاویه برای بدست آوردن حداقل طول فنر () استفاده میکنیم:
پایستگی انرژی مکانیکی
64 جسمی به جرم کیلوگرم روی سطح شیبدار با اصطحکاک ناچیز به سمت پایین میلغزد و با تندی از نقطۀ عبور کرده و در نقطۀ به فنر برخورد میکند. اگر حداکثر فشردگی فنر و بیشینۀ انرژی ذخیره شده در فنر ژول باشد، چند سانتیمتر است؟ ()
حال از تعریف سینوس زاویه برای بدست آوردن استفاده میکنیم:
پایستگی انرژی مکانیکی
65 مطابق شکل زیر، وزنهای به جرم کیلوگرم را با سرعت اولیۀ از متری بالای یک فنر قائم، به سمت فنر پرتاب میکنیم، اگر از جرم فنر و مقاومت هوا صرف نظر کنیم و بیشینۀ انرژی ذخیره شده در فنر باشد، بیشینۀ تراکم طول فنر چند سانتیمتر است؟ ()
کار و انرژی درونی
66 توپی به جرم را با تندی به طرف بالا پرتاب میکنیم تا به نقطۀ اوج خود در ارتفاع متری از نقطۀ پرتاب برسد. کار نیروی مقاومت هوا چند ژول است؟
کار و انرژی درونی
67 مکعبی به جرم را روی سطحی ناصاف با تندی اولیۀ پرتاب میکنیم و بعد از طی مسافتی تندی آن به میرسد. کار نیروی اصطحکاک چند ژول است؟
پس انرژی مکعب فقط از نوع انرژی جنبشی است:
کار و انرژی درونی
68 جسمی به جرم از ارتفاع متری رها میشود. در شرایطی که مقاومت هوا وجود داشته باشد، انرژی پتانسیل گرانشی و انرژی جنبشی آن به ترتیب از راست به چپ چگونه تغییر میکنند؟
- ژول کاهش _ بیشتر از ژول افزایش
- ژول کاهش _ کمتر از ژول افزایش
- ژول کاهش _ ژول افزایش
- ژول افزایش _ ژول کاهش
انرژی پتانسیل گرانشی آن ژول کاهش مییابد.
اگر مقاومت هوا وجود نمیداشت طبق اصل پایستگی انرژی مکانیکی، انرژی جنبشی جسم ژول افزایش پیدا میکرد اما چون مقاومت هوا وجود دارد، هنگام سقوط مقداری از انرژی تلف میشود در نتیجه انرژی جنبشی جسم کمتر از ژول افزایش پیدا میکند.
در سوالات مشابه با استفاده از رابطۀ و دقت به این موضوع که مقداری منفی است به راحتی میتوان به جواب رسید.
کار و انرژی درونی
69 توپی به جرم در راستای افق با تندی از نقطۀ شروع به حرکت می کند. اگر هنگامی که توپ به نقطۀ میرسد درصد انرژی آن بر اثر اصطکاک بین توپ و سطح به انرژی درونی تبدیل شده باشد، تندی توپ در نقطۀ چقدر است؟
کار و انرژی درونی
70 گلولهای به جرم با تندی اولیۀ در راستای قائم، رو به بالا پرتاب میشود. مقاومت هوا باعث میشود، از انرژی گلوله تا رسیدن به اوج تلف شود. اگر مقاومت هوا وجود نمیداشت، گلوله چند متر بالاتر میرفت؟ ()
حال قانون پایستگی انرژی مکانیکی را برای زمانی که مقاومت هوا وجود داشته باشد مینویسیم: